MESAJ CĂTRE TINERI – Alex Ştefănescu

35,00 lei

de Alex Ştefănescu

Această carte reprezintă o ultimă încercare a lui Alex. Ștefănescu de a trezi interesul tinerilor pentru literatură.

 

 

Stoc furnizor, timpul de livrare se poate prelungi

SKU: mesaj-catre-tineri Categorie: Etichete: , ,

Descriere

Paginile care urmează pot fi citite ca un mesaj patetic, dar şi ca un testament literar. Dacă nu vor convinge instantaneu, poate vor avea ecou ulterior, când eu nu voi mai fi.

Când eram copil şi am descoperit literatura, mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existenţa ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumuseţea literaturii. Cum să te uiţi la o auroră boreală, fără să-i chemi şi pe alţii s-o vadă?

Cine mai are nevoie azi de literatură? Îi vedem pe semenii noştri agitându se sau distrându-se de dimineaţa până seara, fără să li se facă sete sau foame de texte literare. Trec, cei mai mulţi, absenţi pe lângă vitrinele librăriilor. Nu au cărţi în casă. Și nu ştiu numele niciunui scriitor, cu excepţia, poate, a lui Eminescu, în legătură cu care îşi aduc aminte doar că scria versuri şi că a murit nebun. Discută despre preţuri, despre starea vremii, despre filme sau meciuri de fotbal, dar aproape niciodată despre cărţi.

Întrebarea revine obsesiv: cine mai are nevoie azi de literatură? Iată şi răspunsul: toţi avem nevoie de literatură, dar nu ştim că avem nevoie.

 

Despre autor

Alex Ștefănescu este critic și istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. S-a născut la 6 noiembrie 1947. A fost redactor (începând din 1990) și redactor-șef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară. În prezent este redactor-șef al revistei Luceafărul și consilier al ministrului Culturii. De asemenea, este autor a peste 6 000 de articole și a 30 de cărti, dintre care au avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei), și volumele Eminescu, poem cu poem. Antumele, 2017 și Eminescu, poem cu poem. Postumele, 2019 (Premiul Național pentru Literatură).