Descriere
Permiteţi-mi să vă pun o întrebare: când vă gândiţi la infidelitate, care sunt primele cuvinte, asocieri şi imagini care vă vin în minte? Se schimbă ele dacă folosesc cuvintele „poveste de dragoste” sau „relaţie amoroasă”? Sau „aventură”, „flirt”, „idilă”, „partener de sex”? Reacţiile voastre sunt înclinate mai degrabă spre dezaprobare sau spre înţelegere? Cu cine vă simţiţi solidari: cu cel respins, cu infidelul, cu iubitul/iubita, cu copiii? Reacţia voastră s-a schimbat din cauza evenimentelor pe care le-aţi trăit voi înşivă?
Ce îi determină pe oameni să calce strâmb, uneori chiar și atunci când au o căsnicie fericită?
De ce doare atât de mult trădarea?
Ce înseamnă, de fapt, infidelitatea?
Ce așteptări avem în clipa în care ne căsătorim?
Dar atunci când trădăm încrederea celui de lângă noi?
Există oare căsnicii ferite pe vecie de teribilul spectru al adulterului?
Poate o relație extraconjugală să salveze o căsnicie?
Iată doar câteva dintre întrebările la care terapeutul Esther Perel oferă răspunsuri neașteptate și, de multe ori, în contradicție cu ceea ce majoritatea oamenilor consideră ca fiind moral.
În Regândirea infidelităţii nu se discută doar despre infidelitate, așa cum ar putea sugera titlul cărții.
Lucrarea de față surprinde multiplele fațete ale relațiilor interumane, analizând cu neașteptat de multă îngăduință și meticulozitate atitudini personale și culturale privind căsnicia, dorința, datoria față de familie și împlinirea personală.
Visul mărturisit al autoarei a fost de a provoca o discuție sinceră între cititor și partenerul său de cuplu despre ce mai înseamnă în ziua de astăzi iubirea, fidelitatea, pasiunea, adevărul și iertarea.
*****
[Perel] nu îți vinde calmante și nici nu îți oferă un umăr pe care să plângi – este mult prea ocupată să îți zdruncine simțurile, punând accentul pe capacitatea, energia și implicarea ta în ceea ce înseamnă căsnicie. (The New York Times)
Despre autor