Descriere
Dacă, așa cum sugerează psihologia orientală și cea occidentală, cea mai profundă fericire este găsită în comuniunea conștientă sau armonia dintre individ și Sinele necunoscut, inconștientul, universul interior, este evident că problema are mai multe dificultăți speciale. Acestea au două cauze principale: prima, faptul că omul civilizat al secolului al XX-lea este atât de centrat pe limitata sa conștiință de sine, încât nu este conștient de originea sa, de forțele directoare care zac în profunzimea lui; și a doua, faptul că problema reală nu este să creezi o stare de fapt care nu există încă, ci să conștientizezi ceea ce se întâmplă deja – „precum era la început, și acum, și pururi, și în vecii vecilor“.
De ce oamenii acceptă viața dar nu știu s-o iubească, privind înfricoşaţi spre capătul ei? De ce căutarea fericirii duce la stări de tensiune şi anxietate? De ce omenirea şi-a pierdut sensul şi de ce prea puţini simt că şi-au găsit calea? De ce în suflet se dă un război din care din ce în ce mai mulţi ies învinşi?
De multe ori ţi-e chiar frică să îţi pui de unul singur aceste întrebări.
Allan Watts îţi oferă câteva răspunsuri. Ce înseamnă fericirea este o carte care pune în balanţă filosofia orientală şi pe cea occidentală şi o compară cu idei propuse de diferite religii. Trecute prin filtrul principiilor autorului şi al conceptelor societăţii de la mijlocul secolului al XX-lea, mesajele din acest volum ne reamintesc că liniştea interioară îşi are izvorul în întoarcerea la timpul primordial, cel în care omul era una cu natura, când trăia în armonie cu ea, nu în izolare.
Citind această carte îţi vei schimba percepţia asupra fericirii şi vei afla care este drumul pe care trebuie să mergi pentru a te simţi fericit şi împlinit.
*****
Alan Watts vorbește despre întoarcerea la rădăcini și contopirea cu natura, pentru ca de acolo să începi să te regăsești. (The Buddhist Review)
Despre autor
Alan Watts (1915–1973) a fost filosof englez, scriitor și orator de renume internațional. În tinerețe a devenit pasionat de Orient și a publicat articole pe această temă înainte de a scrie prima sa carte. Din 1938 s-a mutat la New York și apoi la Chicago, unde va fi câțiva ani preot anglican, înainte de a părăsi Biserica. Va preda apoi la American Academy of Asian Studies din San Francisco. Alan Watts a fost profund atașat de filosofiile indiene și de gândirea taoistă. Este cunoscut mai ales pentru interpretarea filosofiei asiatice pentru a o face accesibilă Occidentului. Lucrările sale abordează aplicarea în viața de zi cu zi mai ales a învățăturilor budismului zen.