INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ – Daniel Goleman

57,00 lei

de Daniel Goleman

Formidabila carte a lui Daniel Goleman a declanșat un efect de proporții în societatea occidentală: inteligența emoțională se studiază în centre ce cercetare, se predă în şcoli şi în universităţi, competenţele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carieră, iar programele de educaţie pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalităţii.

Stoc furnizor, timpul de livrare se poate prelungi

Descriere

Acea perspectivă asupra naturii umane care ignoră puterea emoțiilor este una întristător de îngustă. Denumirea în sine de homo sapiens, specia care gândește, duce pe un făgaș greșit în aprecierea locului pe care îl au emoțiile în viața noastră, așa cum a constatat recent știința. După cum știm cu toții din experiență, atunci când trebuie să ne modelăm hotărârile și acțiunile, sentimentele contează la fel de mult – și uneori chiar mai mult – ca gândurile . Am mers mult prea departe cu sublinierea importanței raționalității pure – adică a ceea ce măsoară IQ‑ul – în viața omului. La bine sau la rău, inteligența poate să nu mai aibă nicio importanță atunci când îi iau locul sentimentele.

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalităţii umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia şi societatea.

Preluând rezultatele cercetărilor contemporane asupra creierului şi comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenţă. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care măsoară inteligenţa umană înnăscută şi care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieţii. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acordă un interes egal şi inteligenţei sentimentelor.

Inteligenţa emoţională (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplină şi empatie. Ea dă seama de felul în care ne controlăm impulsurile şi sentimentele. Deşi copilăria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ea poate fi îmbunătăţită şi cultivată inclusiv la vârsta adultă.

*****

Ideea cea mai atrăgătoare de aici este aceea că, la scară largă, o conștientizare mai adâncă a emoțiilor și un control mai eficace al lor ar putea determina un progres în evoluția speciei umane. (Tom Butler-Bowdon, autorul cărții 50 Self-Help Classics)

Ideile din cartea lui Daniel Goleman vă vor ajuta să fiți mai fericiți, să vă bucurați mai mult de viață și de relațiile cu ceilalți.  (Scott Drottar, conferențiar, consultant și fondator Roll Models)

Oricine este interesat de leadership ar trebui să citească această carte. (The New York Times Book Review)

 

Despre autor

DANIEL GOLEMAN este un renumit psiholog, autor de cărți şi jurnalist american. S-a născut în Stockton, California, pe 7 martie 1946, într-o familie de profesori de ştiinţe umaniste. După ce a absolvit Colegiul Amherst, a urmat cursurile Universităţii California din Berkeley. A studiat şi la Harvard, în cadrul unui program de psihologie clinică, analizând mintea umană dintr-o perspectivă interdisciplinară. Prin intermediul unei burse doctorale, a făcut cercetări în India cu privire la sistemele antice de psihologie şi practicile de meditaţie în religiile asiatice, apoi a revenit la Harvard pentru a-şi finaliza lucrarea de doctorat. Ulterior, a obţinut o bursă postdoctorală, datorită căreia s-a reîntors în Asia pentru a-şi continua cercetările de psihologie antică. În urma încheierii studiilor, a predat la Harvard, apoi a scris pentru revista Psychology Today, după care a lucrat mulţi ani ca jurnalist pentru The New York Times, scriind articole despre creier şi ştiinţele comportamentale. A colaborat cu multe alte publicaţii prestigioase. Goleman e membru fondator al Institutului Minte şi Viaţă şi cofondator al Programelor de Colaborare pentru Învăţare Academică, Socială şi Emoţională. De asemenea, e cofondator al Consorţiului pentru Cercetări privind Inteligenţa Emoţională în Organizaţii, instituţie a cărei menire este aceea de a cataliza cercetările referitoare la rolul inteligenţei emoţionale în creşterea eficienţei la locul de muncă. De multă vreme, susţine discursuri în faţa grupurilor de profesionişti, oameni de afaceri şi studenţi, fiind invitat frecvent pentru a vorbi şi în cadrul unor conferinţe. A fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer.

Cea mai vândută carte a sa, Inteligenţa emoţională (apărută în traducere la Curtea Veche Publishing, ed. a III-a, 2008), a fost publicată în 40 de limbi şi s-a tipărit în peste 5 000 000 de exemplare.